Barri de Santa Caterina
(Barcelona | Santa Caterina - Barcelonès)

Volta d'en Colomines

Volta d'en Colomines (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Carrer de Mercaders (Foto: Josep Pons - Arxiu Fotogràfic de Barcelona 1908)

Situació Entorn dels carrers de la Bòria, Corders i plaça de Santa Caterina
InterèsEspecial interès Interessant
El barri de Santa Caterina pren el nom de l'antic convent dominicà, fundat al segle XIII, sota l'impuls del bisbe Berenguer de Palou, i enderrocat l'any 1837 després d'haver estat incendiat uns anys abans. L’eix que articula el barri és el format pels carrers de la Bòria i especialment el carrer Corders, que enllaça amb el de Carders. Aquesta artèria urbana conserva l'antic traçat medieval que enfilava la muralla pel Portal Nou, seguint l'antic camí de França. En ser un lloc de pas pels viatgers que arribaven a la ciutat, hi havia diversos hostals, dels quals només es conserva l'Hostal de la Bona Sort.

De les construccions medievals en resten encara alguns vestigis a diverses cases i patis dels carrers de l’entorn. Però la major part d'edificis van ser reformats durant el segle XVIII o XIX mantenint, tanmateix, una certa unitat compositiva, així com les típiques voltes que travessen les cases per donar accés als carrers transversals. Hi ha diverses façanes amb esgrafiats. Tot plegat fa del conjunt un dels espais més interessants de la ciutat antiga.