Biblioteca Joan Vinyoli
(Santa Coloma de Farners - La Selva)

Santa Coloma de Farners - Biblioteca Joan Vinyoli. Escultura (Foto: Graciel·la Vidal, 2022)

Santa Coloma de Farners - Biblioteca Joan Vinyoli. Cos lateral

Santa Coloma de Farners - Biblioteca Joan Vinyoli. Cos lateral (Foto: Graciel·la Vidal, 2022)

Santa Coloma de Farners - Biblioteca Joan Vinyoli. Façana del passeig sant Salvador

Santa Coloma de Farners - Biblioteca Joan Vinyoli. Façana del passeig sant Salvador (Foto: Graciel·la Vidal, 2022)

AutorCarles Lloret Nadal
Situació Pg. Sant Salvador, 1
La Biblioteca Joan Vinyoli va ser la primera biblioteca promoguda per la Caixa de Pensions a Catalunya, l'any 1923. La tria de Santa Coloma de Farners es deu al fet que el seu fundador, Francesc Moragues, estiuejava a la vila. L'edifici original va ser enderrocat i, l'any 1961 es va substituir per un de nou, probablement projectat per Bartomeu Llongueras. Porta el nom del poeta Joan Vinyoli, que va viure a Santa Coloma durant la seva infantesa i adolescència, entre 1922 i 1935. L'any 1969 es va adaptar una part del seu interior com a sala d'exposicions. L'edifici actual és de nova planta, construït l'any 2008, que integra una part de l'antiga Biblioteca. El nou edifici va permetre passar d'una superfície de 250 m² a 1.063 m².

De l'antic edifici es conserva el tram de façana on hi ha la porta. Està presidit per una escultura que representa un àngel amb un escut, obra de Josep Martí-Sabé (Santa Coloma de Farners, 1915-2006).