Santa Maria del Camí
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Santa Maria del Camí

La Garriga - Santa Maria del Camí (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Santa Maria del Camí (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1931)

Situació N-152 km 35,5
Segons diverses fonts, l'any 921 es va fundar a la Garriga una cella o petit nucli monàstic depenent de Sant Joan de les Abadesses, regentat per la germana de l'abadessa Emma, Xixilona, que es va extingir amb la mort d'aquesta. No hi ha cap altra document que en parli fins a la construcció de l'actual església que, per la seva tipologia, es pot situar a la segona meitat del segle XII. Al segle següent era un hospital de camí, amb una comunitat de germanes i confrares. El bisbe Ponç de Gualbes el va clausurar l'any 1307.

És un edifici de nau única, amb un absis de planta rectangular, ambdós coberts amb volta de canó lleugerament apuntada. El portal és d'arc de mig punt amb una arquivolta sostinguda amb capitells esculpits.