Molí de Blancafort
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Molí de Blancafort (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-)

La Garriga - Molí de Blancafort. Postal antiga

TipusMolí
Situació Crtra. C-17. Km 31,3
El casal fortificat de Blancafort (fortitudo Blancafort) està documentat des de l'any 1183, quan estava sota el domini dels Centelles. Encara entre les possessions d'aquests surt esmentat en un altre document de 1242. A partir del segle XIV ja no hi ha més referències de la fortificació, però sí, en canvi, del molí i de la masia que han arribat als nostres dies. Al segle XVIII, Jaume Blancafort Oliveres va heretar els béns de pare i mare i les dues propietats, ca l'Oliveres i can Blancafort del Molí, van quedar unificades.

És un conjunt format per diverses edificacions entre les quals hi ha una torre medieval, dels segles XII-XIII, la masia del segle XVI, un altre habitatge del segle XVII, una capella, el molí i les construccions complementàries (celler, trull, pallissa...). La masia antiga té el carener paral·lel a la façana, portal adovellat de mig punt i una finestra lobulada de tradició gòtica. Al seu costat hi ha la torre medieval, de planta quadrada i coberta a quatre aigües. L'altra masia té una finestra de llinda plana on hi ha inscrita la data de 1646. Pocs anys després, el 1674, es va edificar la capella, dedicada a la Mare de Déu dels Misteris. El molí és un edifici en forma de torre, de planta rectangular. Està situat sota la bassa, que s'alimentava de l'aigua del Congost. La porta és de llinda recta, igual que la resta d'obertures. A la planta baixa hi havia la maquinària de moldre i al pis, la casa del moliner.