Església de Santa Quitèria i Sant Esteve
(Vilanova del Vallès - Vallès Oriental)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Campanar

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Campanar (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Cementiri, adossat a l'església de Santa Quitèria

Vilanova del Vallès - Cementiri, adossat a l'església de Santa Quitèria (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve

Vilanova del Vallès Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Capelles laterals

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Capelles laterals (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Capella lateral

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Capella lateral (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Capella del Roser

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Capella del Roser (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Mènsula interior

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Mènsula interior (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Portada

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Portada (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve (Foto: Anònim -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Retaule cremat l'any 1936

Vilanova del Vallès - Església de Santa Quitèria i Sant Esteve. Retaule cremat l'any 1936 (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, entre 1912 i 1935)

Situació Camí de Santa Quitèria
InterèsEspecial interès Interessant
El nucli de Vilanova va néixer cap a l'any 1000 dins del terme del castell de la Roca, per això es coneixia com a Vilanova de la Roca. El primer esment de l'església, dedicada a sant Esteve, és de l'any 1006. Al segle XV va ser totalment refeta. El nou temple es va consagrar l'any 1498. A partir de l'any 1560 es va ampliar amb capelles laterals, una de les quals es va dedicar a santa Quitèria, advocació que es va fer molt popular i va acabar substituint a la primitiva de sant Esteve. L'any 1572 es va acabar la sagristia i el 1585, el campanar i el comunidor. La portada, renaixentista tardana, és de 1645. L'any 1798 es va afegir el cor.

De l'edifici romànic en resta ben poca cosa, bàsicament la part baixa del campanar, amb arqueria llombarda, probablement del segle XII. L'edifici actual és d'una sola nau, coberta amb volta apuntada. Al costat esquerre hi ha dues capelles laterals cobertes amb voltes de creueria i decorades amb mènsules esculpides. A la banda dreta hi ha la capella de la Mare de Déu del Roser, coberta amb cúpula i llanterna, obra de 1614. La portada està flanquejada per dues columnes acanalades als pedestals de les quals hi ha l'escut de Vilanova de la Roca. Les columnes sostenen un entaulament amb frontó semicircular partit. A la part central hi ha una fornícula amb la imatge de Santa Quitèria i al seu damunt un escut amb la data de 1645.