La Rectoria
(Cornellà de Llobregat - Baix Llobregat)

Cornellà de Llobregat - Rectoria (Foto: Albert Esteves, 2021)

Cornellà de Llobregat - Rectoria (Foto: Albert Esteves, 2018)

Cornellà de Llobregat - Rectoria (Foto: J.M. Ardèvol, 1997)

Situació Passatge Mossèn Rafanell
Documentada com a masia des del primer terç del segle XVI, era senyoria directa de la Pia Almoina, depenent de la catedral de Barcelona, la qual va cedir-la a la família Pi i posteriorment a la família Vilà. A la fi del segle XVII es van fer reformes per instal·lar-hi la rectoria parroquial. De nou es degué reformar l'any 1734, data gravada a una de les llindes de les finestres. El 1979 es rehabilità per ubicar-hi l'arxiu històric, inaugurat el 1985. Està formada per dues crugies paral·leles en la mateixa direcció de la façana principal, una de tres pisos i l'altra de dos. L'exterior mostra la maçoneria nua a la part baixa mentre que a la superior és revestida de morter. La façana principal té portal adovellat lateral, dos balcons, amb brancals i llindes de pedra, i galeria de setze arcs sota el ràfec.