Ermita de la Mare de Déu de Dalt (Església Vella)
(Benifallet - Baix Ebre)

Benifallet - Ermita de la Mare de Déu de Dalt

Benifallet - Ermita de la Mare de Déu de Dalt (Foto: Diputació de Tarragona)

Benifallet - Ermita de la Mare de Déu de Dalt. Postal antiga

Benifallet - Ermita de la Mare de Déu de Dalt (Foto: Albert Esteves, 2022)

Benifallet - Ermita de la Mare de Déu de Dalt (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, entre 1921-38)

Benifallet - Ermita de la Mare de Déu de Dalt, al fons

Benifallet - Ermita de la Mare de Déu de Dalt, al fons (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

Benifallet - Marededéu romànica, ara a l'església parroquial

Benifallet - Marededéu romànica, ara a l'església parroquial (Foto: Ajuntament de Benifallet)

Situació Ermita s/n
L'antiga església parroquial de Benifallet, ara coneguda com l'ermita de la Mare de Déu de Dalt o l'església vella, està situada a la part alta del poble i s'hi podia arribar mitjançant una escalinata que conduïa a la porta principal. Al segle XIX es va obrir una porta a la sagristia que la comunica amb el carrer de l'Ermita. La seva construcció es pot datar al segle XIII (en un document de l'any 1279 surt esmentat el capellà de Benifallet) però va ser objecte de diverses modificacions en èpoques posteriors. Hi ha restes de pintures murals d'època gòtica.

És un edifici de planta rectangular, de nau única, sense absis diferenciat, cobert amb volta de canó apuntada. La porta és adovellada, de mig punt, amb guardapols motllurat que enllaça amb les impostes dels brancals. Al gruix dels murs hi ha sepultures dels segles XIII i XIV de la nissaga dels Pinyol, senyors de Costumà i de Cardó.

L'any 2006 es va trobar, amagada al terra de l'ermita, una marededeu del segle XIII, una talla de fusta policromada de transició entre el romànic i el gòtic, actualment custodiada a l'interior d'una vitrina, a l'església parroquial.