Pla de Palau
(Barcelona | Pla de Palau - Barcelonès)

Barcelona - Pla de Palau

Barcelona - Pla de Palau (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Pla de Palau (Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

Situació Pla de Palau
L'esplanada que s'estenia entre l'antiga Llotja i la "Alla o Hala dels Draps", adaptada el 1656 com a palau del Virrei, va ser durant segles un àmbit d'intercanvi comercial i de centralitat política. La urbanització de l'espai com a plaça-saló es va realitzar a partir de 1822, segons projecte de Josep Massanés. Posteriorment, l'enderroc de la muralla va permetre eixamplar la plaça, que estava envoltada d'edificis tan representatius com la Llotja, els porxos d'en Xifré, la casa Collasso, la Duana i el Palau, aquest desaparegut per un incendi el 1875.

Al centre de la plaça hi ha la Font del Geni Català, obra de Fausto i Ángelo Baratta, del 1856, restaurada per Frederic Marès després de 1939.

Els edificis de pisos que hi ha a la banda de Santa Maria, d'estil eclèctic, van ser construïts entre 1870 i 1890.