Església de Sant Martí
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Església de Sant Martí (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2022)

Sant Celoni - Església de Sant Martí. Escultura de Lluís Montané

Sant Celoni - Església de Sant Martí. Escultura de Lluís Montané (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Església de Sant Martí (Foto: Albert Oliveras -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Sant Celoni - Església de Sant Martí (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-35)

InterèsEspecial interès Interessant
El creixement de la vila, al llarg del segle XVIII, extramurs de l'antic recinte emmurallat, va propiciar la construcció d'un nou temple de majors dimensions atès que l'església de Sant Martí de Pertegàs s'havia quedat petita per acollir tants feligresos. L'any 1634 es va iniciar la nova església, però va quedar aturada a causa de la guerra dels Segadors. Les obres no es va reprendre fins al 1680 i, tres anys després, es va beneir la capella de sant Francesc Xavier, que després seria la sagristia. A la façana lateral podem veure una fornícula amb la data de 1682 que es correspon amb la porta que donava al cementiri. L'any 1703 es va inaugurar la nova església, però la portalada no s'enllestiria fins a l'any 1753. Nou anys després es van executar els esgrafiats (vegeu fitxa independent).

És un edifici d'una sola nau, de planta rectangular, amb capelles laterals. La nau està dividida en sis trams, coberts amb volta de llunetes. L'absis és octogonal, reforçat amb contraforts exteriors. A l'interior hi havia hagut tribunes amb gelosies de fusta que es van eliminar en la restauració de 1940. És molt notable la portalada, feta amb marbre de Gualba.

Malmesa durant la guerra civil, va ser restaurada per Josep Domènech Mansana i Francesc Folguera Grassi. L'actual escultura de sant Martí és obra de l'escultor local Lluís Montané, de 1953.