Monument a Antonio López
(Barcelona | Pla de Palau - Barcelonès)

Barcelona - Monument a Antonio López. Rellu de Joan Roig Solé (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Monument a Antonio López (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorVenanci Vallmitjana / Frederic Marès
Situació Plaça Antonio López
En aquest espai hi hagué fins al 1910 el convent de Sant Sebastià. Al seu davant s'havia erigit el 1884, amb disseny de Josep Oriol Mestres, un monument en honor d'Antonio López, banquer i empresari, més conegut com a marquès de Comillas, que havia mort poc abans. L'estàtua va ser encarregada a Venanci Vallmitjana, mentre que els relleus esculpits, al·lusius a les quatre societats fundades pel marquès, van ser fets per Lluís Puiggener, Joan Roig Solé, Rossend Nobas i Francesc Pagès Serratosa. L'estàtua original va ser destruïda el 1936 i es va substituir per una obra de Frederic Marès, seguint el patró de l'original, del 1944.

L'any 2018 l'estàtua va ser retirada per l'Ajuntament per la vinculació d'Antonio López amb el comerç d'esclaus. La retirada no va estar exempta de polèmica atenent al mecenatge que López va exercir en favor de l'art i la cultura catalanes.