Església de Sant Llorenç de Vilardell
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - Sant Llorenç de Vilardell (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Sant Llorenç de Vilardell (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Sant Celoni - Sant Llorenç de Vilardell. Pou al costat de l'església

Sant Celoni - Sant Llorenç de Vilardell. Pou al costat de l'església (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Celoni - Sant Llorenç de Vilardell (Foto: Arxiu Cuyàs -Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya-)

Situació Urb. Boscos del Montnegre. Camí del Sot de Bacs
La parròquia de Sant Llorenç de Vilardell, als peus del Montnegre, estava formada per un disseminat de masies. La primera referència documental del terme és de l'any 984. Entre els segles X i XI apareix esmentat al cartulari de Sant Cugat amb els noms Vilar Dezen, Vilarzello o Villardelo. L'església està documentada des de l'any 1279, però la primera referència a la dedicació a sant Llorenç és de 1379. Se sap que l'any 1413 comptava només amb 7 focs i, poc després, l'any 1440, la parròquia va ser unida a la d'Olzinelles.

L'edifici actual no conserva pràcticament cap vestigi de la primera església romànica. L'obra conservada es pot datar als segles XVI i XVII, amb reformes i afegits moderns. És un edifici d'una sola nau, rectangular, coberta amb volta de canó apuntada. La porta és rectangular, de llinda monolítica, i el campanar d'espadanya, de dos ulls. Davant de la porta hi ha un porxo a dues aigües. Adossada a l'església hi ha l'antiga rectoria, construïda al segle XVII, i, a l'altre costat, el cementiri. Va ser restaurada l'any 2010.