El nucli d'Urtx
(Fontanals de Cerdanya - Cerdanya)

Urtx - Abeuradors (Foto: Albert Esteves, 2022)

Urtx - Ca la Pastora

Urtx - Ca la Pastora (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Urtx
El poble d'Urtx (escrit Urg antigament) va ser el centre del vescomtat d'Urtx, una jurisdicció feudal dels comtats de Cerdanya i Conflent. Els Urg, documentats des de 1081 i extingits al segle XIV, van ser una de les famílies més importants de la Cerdanya a l'edat mitjana. El lloc és esmentat des del segle XI mentre que la seva església, possessió del priorat de Serrabona, ho és des de 1119. A mitjan segle XIV pertanyia al vescomte de Castellbò i el 1698 era del Col·legi de Capellans de Puigcerdà. El poble compta amb alguns casals rellevants, com cal Nen Joan, cal Mateu o ca la Pastora, i moltes cases rehabilitades modernament i convertides en residències d'estiueig. La Geografia Comarcal publicada entre 1910 i 1918 diu que a Urtx hi havia 58 edificis i 134 habitants.