Parc de la Ciutadella (Barcelona - Parc de la Ciutadella - Barcelonès)

Barcelona - Parc de la Ciutadella

TipusParcs i jardins
AutorJosep Fontseré Mestres
Situació Parc de la Ciutadella
BCINBé cultural d'interès nacional
Després de la caiguda de Barcelona, el 1714, Felip V decretà la construcció d'una gegantina ciutadella en una part del barri medieval de la Ribera. En molt poc temps es van enderrocar 1262 cases i el 1718 s'erigien les fortificacions, en forma de pentàgon, amb un baluard a cada vèrtex. Poc després va iniciar-se la construcció dels edificis militars. La ciutadella, odiada pels barcelonins, es va mantenir fins que el 1869 va ser donada a la ciutat pel general Prim.

Per procedir a la seva urbanització com a parc, l'Ajuntament va convocar un concurs, que va guanyar Josep Fontseré. L'espai s'articula a partir d'una gran avinguda que es perllonga fins el passeig de Sant Joan. Els àmbits arbrats tenen zones enjardinades a l'estil anglès i francès. D'aquesta època són diverses escultures i edificis com l'Hivernacle o l'Umbracle.
Quan l'alcalde Rius i Taulet va promoure l'organització de l'Exposició Universal de 1888 es va triar el Parc per acollir l'esdeveniment. Es va decidir mantenir alguns dels vells edificis militars (el Palau del Governador, l'església, l'arsenal) i se'n van construir de nous expressament per a l'Exposició. D'aquests només en resta el Castell dels Tres Dragons.

Després de l'Exposició s'hi va ubicar el parc zoològic i, a partir de 1917, Nicolau M. Rubió i Tudurí va assumir la direcció del projecte d'enjardinament.