Església de Sant Martí de la Guixa (Sentfores)
(Vic | Rodal - Osona)

Vic - Església de Sant Martí de la Guixa (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - El poble de la Guixa

Vic - El poble de la Guixa (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Sentfores. Plaça de l'Església
Donada la gran distància que hi havia entre el nucli de Sentfores -popularment conegut com la Guixa- i la vella església de Sant Martí, es va decidir construir-nu una de nova dins del poble. La primera pedra es va col·locar l'any 1865 i el 1878 va ser beneïda pel bisbe de Vic. S'hi va traslladar tot el mobiliari litúrgic de l'antiga església, però, dissortadament, es va destruir l'any 1936. El municipi de Sentfores es fusionà amb el de Vic l'any 1932.

És un edifici de tres naus, més alta la central, sostingut amb contraforts laterals. La façana principal és d'una gran austeritat, amb una senzilla porta d'arc rebaixat -que es devia construir de forma provisional- i una rosassa. Entre una i l'altra hi ha una fornícula amb la imatge de sant Martí compartint la capa. Si bé tota la construcció és feta amb maçoneria, la part central de la façana, sota un gran arc de descàrrega, és de maó vist. A la part del darrere hi ha un campanar de torre, amb el tram superior octogonal i coberta piramidal.