Sant Sixt de Miralplà
(Vic | Rodal - Osona)

Vic - Sant Sixt de Vic - Sant Sixt de Miralplà

Vic - Sant Sixt de Vic - Sant Sixt de Miralplà (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic -Sant Sixt de Miralplà

Vic -Sant Sixt de Miralplà (Foto: Graciel·la Vidal, 2022)

Vic - Sant Sixt de Miralplà (Foto: Juli Vintró -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Vic - Sant Sixt de Miaralplà - Manuel Genovart 1926

Vic - Sant Sixt de Miaralplà - Manuel Genovart 1926 (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Vic - Sant Sixt de Miralplà (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1929)

Vic - Sant Sixt de Miralplà (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1918)

Situació Crtra. C-154, Km 1
Capella romànica vinculada a la vila rural de Fontcoberta, documentada l'any 918. L'església no és esmentada fins a l'any 1100. Estava inicialment sota la protecció de la família Riudeperes la qual, l'any 1175, la va cedir als canonges de Sant Tomàs de Riudeperes. Al segle XIV en tenia cura la família Fontcoberta, que habitava el mas proper, continuador de l'antiga vila.

Estem davant d'un edifici del segle XI amb modificacions posteriors, com l'evident sobrealçat de l'absis o la construcció del campanar de torre. L'obra romànica consta d'una nau coberta amb volta de canó, reforçada amb contraforts i capçada amb un absis semicircular decorat amb arcuacions cegues, sense lesenes. Es troba en molt bon estat de conservació.