Sentfores (La Guixa)
(Vic | Rodal - Osona)

Vic - Escola de la Guixa (Sentfores) (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - La Guixa (Sentfores). Llinda

Vic - La Guixa (Sentfores). Llinda (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Crtra. BV-4316, km 2,6
Sentfores és un poble situat a la vall del riu Mèder, entre Santa Eulàlia de Riuprimer i Vic. Des de 1932, forma part del terme municipal de Vic. Abans havia estat un municipi independent que incloïa la Quadra de Galí. Té el seu origen en el desaparegut castell de Sentfores, documentat des de l'any 911, i de l'església de Sant Martí, allunyada del poble. Aquest, conegut popularment com la Guixa, es va anar formant a mitjan segle XVIII. D'aquell període encara podem veure'n alguna llinda. Entre 1865 i 1878 es va construir una nova església al poble, atesa la distància a què es trobava la vella església de Sant Martí.

Pel que fa al castell, del qual encara en resta algun vestigi, estava sota el domini del bisbat de Vic. L'any 1362 va ser adquirit pels Cabrera, fet que va comportar constants litigis entre ells i la mitra vigatana. Va ser enderrocat en la guerra remença, l'any 1472.