Casa Masferrer
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Casa Masferrer (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Pintures casa Masferrer (Exposició MNAC)

Pintures casa Masferrer (Exposició MNAC) (Foto: Anna Corcoll, 2023)

Situació Plaça Miquel de Clariana, 5 / Pare Xifré, 1
Situat en ple centre històric de Vic, davant del temple romà, és un edifici del segle XVIII que va adquirir la seva fesomia actual a finals del segle XIX o inicis del XX, quan l'estil modernista es trobava en plena ebullició. El decorativisme propi d'aquest estil es deixa sentir clarament a les façanes, caracteritzades pels seus magnífics esgrafiats, però també és indubtable la inspiració neobarroca de tot el conjunt, força ben conservat. L'edifici consta de planta baixa, dos pisos i golfes, a més d'una destacada torre cantonera. Cal destacar el vestíbul i l'escala noble, ricament decorats, així com la claraboia amb vitralls modernistes i la galeria. A la llinda de la porta lluu l'emblema de la família Masferrer.

Els esgrafiats són obra de Llucià Costa, realitzats l'any 1900, refets als anys quaranta del segle XX per Carles Solé, i restaurats el 1987. Mostren escenes al·legòriques a les arts (música, poesia, pintura i escultura) a més de garlandes, rocalles i querubins.

La casa compta amb un jardí elevat on destaquen quatre escultures que representen les quatre estacions. Hi ha una curiosa talla de fusta, en forma d'home amb turbant, que fa de cap de biga sota el voladís, a la cantonada, com els de les cases Parrella i Baró de la Blava.

En aquesta casa, coneguda com a casa Puigsec abans de la seva remodelació, es va fundar el Cercle Literari (1860) i l'Esbart de Vic (1867).

En l'exposició Feliu Elias. La realitat com a obsessió, al MNAC, es va presentar el conjunt La profecia del nou món, un encàrrec de l'advocat Francesc M. Masferrer (1889-1954) -que volia posar de manifest la rellevància de la seva nissaga en la vida cultural de Vic-, al pintor. Es compon de cinc olis sobre llenç, titulades: per ordre, La vida activa (1929), La vida contemplativa (1929), Gran mural del profeta (1935), La naixença (1929), La mort (1929). Elias construeix un artefacte de simbolisme obscur, barreja de classicisme i modernitat, amb personatges estàtics i teatrals i gran colorisme.