Museu Episcopal de Vic
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Museu Episcopal. Finestra procedent de l'edifici antic (Foto: Albert Esteves, 2022)

TipusMuseu
AutorFederico Correa Ruiz / Alfonso Milá Sagnier
Situació Plaça del Bisbe Oliba, 3
El Museu Episcopal de Vic va ser inaugurat l'any 1891 pel bisbe Josep Morgades, que llavors presidia la Societat Arqueològica de Vic. Aquesta societat havia creat el Museu Lapidari amb motiu del descobriment del Temple romà de Vic l'any 1882, origen del museu actual. Inicialment, es va instal·lar a l'espai situat sobre el claustre de la catedral i del palau del Bisbe. El seu desenvolupament es va produir mercès a la tasca dels qui en van ser conservadors, Josep Gudiol i Conill i Eduard Junyent i Subirà. L'any 1949, el museu es va traslladar a l'antic col·legi de Sant Josep, situat al costat de la catedral.

L'any 2002 aquest mateix espai va ser completament transformat en un nou edifici projectat per Alfonso Milà i Federico Correa. És un edifici de planta baixa i tres pisos, plenament adaptat a les alineacions dels carrers que el delimiten, tret de la façana, abocada a una gran plaça, on adopta una composició més lliure. Té una estructura complexa a base de formigó armat i perfileria metàl·lica mentre que la façana està revestida amb un aplacat de pedra de Calders. La construcció va incorporar alguns elements de l'edifici antic, com les finestres gòtiques o els escuts de pedra.

El Museu allotja una riquíssima col·lecció de peces, bàsicament pintura, escultura i arts decoratives, amb especial preponderància del romànic i el gòtic. D'aquest darrer estil, conserva diversos retaules dels pintors més importants del gòtic internacional, com Lluís Borrassà, Bernat Martorell o Jaume Huguet.