Església de Sant Pau de Riu-sec
(Sabadell | Rodal - Vallès Occidental)

Sant Pau de Riu-sec (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Sant Pau de Riu-sec i la casa annexa

Sant Pau de Riu-sec i la casa annexa (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Absis de l'església de Sant Pau de Riu-sec

Absis de l'església de Sant Pau de Riu-sec (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

Façana de l' església de Sant Pau de Riu-sec

Façana de l' església de Sant Pau de Riu-sec (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

Sabadell - Sant Pau de Riu-sec

Sabadell - Sant Pau de Riu-sec (Foto: Josep Vidal i Barraquer, anys 20 del segle XX)

Situació Accés des de BV-1414 de Sabadell a Bellaterra, immediatament després de sortir de la C-58
L'Església de Sant Pau de Riu-Sec era antigament l'església parroquial de la quadra del mateix nom. S'hi accedeix amb una certa dificultat per un camí que surt de la dreta de la carretera de Bellaterra a Sabadell, després de la cruïlla amb la sortida Sabadell Sud de l'autopista C-58.

L'indret de Sant Pau s'esmenta en documents de l'any 984, i l'església es fa referència a l'església l'any 1033. Fou consagrada el 1054. No obstant això, restes arqueològiques trobades a l'església i els seus voltants han permès identificar les restes d'una basílica rectangular que reaprofitava elements estructurals d'una vil·la romana del segle I aC. També s'han trobat restes paleocristianes.

L'edifici té planta rectangular, amb un absis a la banda de llevant i un campanar de secció quadrada i coberta piramidal a la banda nord. La rectoria es troba annexa.