Museu d'Art de Sabadell - Casa-fàbrica Turull
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Casa-fàbrica Turull, detall de la reixa d'una balconada

Casa-fàbrica Turull, detall de la reixa d'una balconada (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

TipusMuseu
Situació Doctor Puig, 16
El Museu d'Art de Sabadell ocupa l'antiga casa-fàbrica Turull, del segle XIX. Representa el moment de la florent indústria tèxtil dins de la ciutat de Sabadell.

La casa-fàbrica Turull es va començar a construir l'any 1812 i es va inaugurar el 1819. Pertanyia a una de les nissagues més pròsperes de la ciutat que va reunir una gran fortuna, sobretot al segle XIX: la família Turull.

La casa manté la seva estructura original i és l'única en bon estat d'aquesta tipologia que es conserva a la ciutat. Es divideix en dues parts: per una banda, un edifici de tres cossos, amb planta baixa, dos pisos i golfes, destinat a residència familiar; i, per l'altra, una construcció annexa de planta baixa i dos pisos, destinada a fàbrica tèxtil.

L'any 1964, l'Ajuntament va comprar l'edifici per tal de convertir-lo en seu del Museu d'Art, les primeres exposicions del qual es van fer el 1972.

El museu comprèn col·leccions d’art local (pintura, escultura, arts gràfiques, ceràmica i fotografia), amb un recorregut cronològic entre el darrer terç del segle XIX fins passada la guerra civil. A més a més, s'hi exhibeixen tota mena d'exposicions temporals.