Adoberies
(Vic | Eixample - Osona)

Vic - Adoberies

Vic - Adoberies

Vic - Adoberies

Situació Adoberies / Aluders
El treball de la pell ha estat molt important a Vic des de l'edat mitjana. Al segle XV comencen a organitzar-se les confraries relacionades amb la pell: blanquers, assaonadors, cuireters, sabaters, i a partir del XVI es concentren al denominat barri de les adoberies, situat extramurs, al costat del riu Mèder. L'any 1710, Fèlix Saborit hi va fer construir un rec i una resclosa. És al segle XVIII i començament del XIX quan la indústria pelletera assoleix el seu major desenvolupament. L'any 1828 hi havia 24 adoberies, totes elles situades al barri. Posteriorment, amb l'arribada de l'energia elèctrica i del ferrocarril, aquest sector comença a perdre importància i neixen grans fàbriques fora del barri.

El conjunt d'edificis, declarats Béns Culturals d'Interès Nacional l'any 2009, es troben en la seva major part abandonats. Les estructures conservades són en bona part del segle XVIII, amb reformes posteriors. Estan construïts amb maçoneria i còdols de riu, a les parts baixes, i maons a les superiors. A les primeres, situades a la vora de l'aigua, es feien les feines de neteja de les pells, a les plantes intermèdies es feien els treballs de manufactura i les superiors eren assecadors.