Casa Gual (Torre Montserrat)
(Cardedeu - Vallès Oriental)

Cardedeu - Casa Gual (Foto: Enric, 2020)

Cardedeu - Casa Gual (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorEduard M. Balcells Buïgas
Situació Av. Rei en Jaume, 193 / Esteve Barangé
És l'edifici modernista més rellevant de Cardedeu. Es tracta d'una casa d'estiueig de l'any 1912 projectada per Eduard M. Balcells Buïgas, actuant com a promotora Àngela Gual Canudes. És un edifici complex, format per diversos volums, el cos principal, la torratxa i el porxo-terrassa. Les façanes es descomponen en diferents plànols amb predomini dels buits sobre el massís, uns buits que adopten perfils molt diversos. Al cos principal hi ha una tribuna de planta triangular sostinguda per una columna que serveix de mainell del gran finestral oval de la planta baixa. La tribuna està coberta amb una cúpula de ceràmica amb una rica decoració policroma. La torre, on hi ha l'escala, té un coronament emmerletat capçat per una estructura de ferro forjat molt treballada. El jardí està envoltat d'una tanca de paredat vist i una reixa de ferro, amb un remarcable portal de formes geomètriques i les roses Raspall.