Can Jorba
(Barcelona | Santa Anna - Barcelonès)

TipusEstabliment comercial
EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorArnau Calvet Peyronill
Situació Portal de l'Àngel, 19-21
Edifici de caràcter monumentalista construït l'any 1926, que allotjà els populars magatzems comercials de Can Jorba (després Galerías Preciados i actualment El Corte Inglés). L'any 1932 va ser ampliat amb dues plantes més i es va afegir la cúpula de la cantonada amb el carrer de Sant Anna.

El seu estil es pot inscriure dins el corrent conegut com a Beaux Arts, sorgit a França a la segona meitat del segle XIX però que als anys vint va revifar a Catalunya com una de les tendències del Noucentisme. Els elements ornamentals s'inspiren en l'arquitectura clàssica (columnes dòriques, arquitraus àtics, motlluratge abarrocat, gerros de pedra...). Cal destacar el tractament del xamfrà, coronat amb un cos cilíndric amb cúpula de pissarra i que té a la planta baixa una interessant marquesina. També és remarcable el grup escultòric de la façana del Portal de l'Àngel, on es pot llegir el lema Labor omnia vincit (el treball tot ho venç). Porta la signatura de V. Castillo.

El projecte inicial -i també el de l'ampliació- va ser realitzat per Arnau Calvet (Barcelona, 1874 - 1956), que vint anys abans havia projectat un altre edifici al mateix Portal de l'Àngel (els magatzems Cendra i Caralt) en un estil completament diferent, en aquest cas molt proper al Modernisme. La versatilitat d'aquest arquitecte es va posar de manifest anys després, als anys trenta, quan va projectar l'edifici de Can Jorba de Manresa, dins un estil plenament Art Déco.

En els primers temps, va comptar amb mirador, pèrgoles, una font amb cascada, restaurant exterior, guarderia, minizoo, una petita Torre Eiffel i un anomenat "Monument a la Infància" a la terrassa. Aquest darrer és l'únic que sobreviu actualment.