Cal Ros de Sant Hilari
(Cardedeu - Vallès Oriental)

Cardedeu - Cal Ros de Sant Hilari (Foto: Albert Esteves, 2022)

Cardedeu - Cardedeu - Cal Ros de Sant Hilari amb l'ermita

Cardedeu - Cardedeu - Cal Ros de Sant Hilari amb l'ermita (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Camí de Sant Hilari
Masia situada al costat de l'ermita de Sant Hilari. És probable que en aquest mateix indret hi hagués hagut un assentament romà si atenem a les restes arqueològiques que hi va trobar l'historiador local Tomàs Balvey. El mas, tributari del monestir de Sant Pere de Casserres, pertanyia a la família Santilari, documentada des de 1159 i que s'hi va mantenir fins ben entrat el segle XV. A partir de 1513 apareix com a propietària la família Ros, que ha acabat donant nom al mas.

La casa té una planta en forma de ela, amb diversos cossos annexos. Consta de planta baixa i pis. El portal és adovellat, d'arc rebaixat. A la llinda hi ha la data de 1795, època en la qual la masia devia adoptar el seu aspecte actual. L'espai més destacat i ben conservat és la cuina, amb llar de foc i menjador.