Església de Santa Coloma de Marata
(Les Franqueses del Vallès - Vallès Oriental)

Les Franqueses del Vallès - Santa Coloma de Marata

Les Franqueses del Vallès - Santa Coloma de Marata (Foto: Albert Esteves, 2023)

Les Franqueses del Vallès - Santa Coloma de Marata (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Les Franqueses del Vallès - Santa Coloma de Marata (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-30)

Situació Crtra. BU-5151, km 2,38, a 0,6 km
InterèsEspecial interès Interessant
La vila Maserata és esmentada en un document del Cartoral de Carlemany, de l'any 895, i en un altre del cartulari de Sant Cugat de 940. L'església, però, no apareix documentada fins a l'any 1077 i és probable que fos cap aquesta època quan es va construir l'actual edifici romànic. A les visites pastorals dels segles XIV i XV es fa referència al seu estat de deteriorament i s'encarrega la reparació. Aquesta no es produeix fins a l'any 1513 i es continua al llarg dels segles XVII i XVIII, quan s'afegeixen dues capelles laterals per banda i la sagristia.

L'edifici original era un temple de nau única coberta amb volta de canó seguit i capçada amb un absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera i decorat amb lesenes i arcuacions llombardes. Des de l'exterior encara s'endevina el perfil original de la façana.