Casa Pilar Romeu de Trias
(Barcelona | Esquerra Baixa de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Diputació, 239-247 (Foto: Albert Esteves, 2023)

EstilArt Decó
AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Diputació, 239-247
Projectat per Enric Sagnier l'any 1919, va ser un dels primers edificis barcelonins construïts expressament per a oficines. Consta de planta baixa i cinc pisos i està articulat simètricament en tres cossos verticals, el central diferent dels dos laterals. Horitzontalment, es divideix també en tres àmbits, la planta baixa, destinada a comerços, el bloc central dels quatre primers pisos, amb els eixos separats per pilastres i decoració esgrafiada, i el pis superior, separat per una falsa cornisa. El vestíbul té una ornamentació esgrafiada d'influència modernista.

És un edifici atípic dins l'obra de Sagnier, molt relacionat amb diversos edificis coetanis de la Via Laietana, amb influències de l'art déco i de l'escola de Chicago. Va ser la seu central de l'empresa alemanya de filatures Gütermann, de l'Associació de Consumidors de la Província de Barcelona i del Gremi de Vidre, entre d'altres.