Església de Sant Genís
(L'Ametlla del Vallès - Vallès Oriental)

L'Ametlla del Vallès - Església de Sant Genís (Foto: Albert Esteves, 2023)

L'Ametlla del Vallès - Església de Sant Genís i rectoria

L'Ametlla del Vallès - Església de Sant Genís i rectoria (Foto: Albert Esteves, 2023)

L'Ametlla del Vallès - Església de Sant Genís. Escultura dels 1.100 anys

L'Ametlla del Vallès - Església de Sant Genís. Escultura dels 1.100 anys (Foto: Albert Esteves, 2023)

L'Ametlla del Vallès - Església de Sant Genís (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1926)

L'Ametlla del Vallès - Església de Sant Genís. Postal antiga

L'Ametlla del Vallès - Església de Sant Genís. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Plaça de l'Església
L'església de Sant Genís apareix documentada per primer cop l'any 906 en un sínode celebrat a Barcelona en el qual es fa esment de la vila anomenada Amundola que ja devia posseir una capella. Tanmateix, l'any 932 es fa una primera consagració, segurament d'un nou temple, pel bisbe Teodoric de Barcelona. L'any 1123 es va realitzar una segona consagració, també amb el motiu probable d'una nova reforma. Fins a l'any 1835 l'Ametlla va estar subjecte a la baronia de Montbui.

De l'edifici romànic només queda un llenç de mur a la banda de migjorn, amb dues finestres de doble esqueixada, refet en gran manera. El temple actual, que va substituir l'anterior, va ser construït entre 1679 i 1691, promogut pel rector Joan Santmartí. Consta de tres naus, sense transsepte, cobertes amb volta de llunetes, la central capçada amb un absis semicircular, decorat amb unes pintures de 1943, amb la representació dels sants patrons, la Verge de les Neus amb el Nen i altres sants i àngels, del destacat cartellista i pintor Josep Morell Macias. Les laterals s'obren amb diverses capelles. Una d'elles, coberta amb una llanterna, és el baptisteri, que compta amb una pica poligonal del segle XVI. Al frontis hi ha el cor, sobre una volta d'arc rebaixat. L'element més destacat és la portalada barroca, emmarcada amb dues pilastres que sostenen un arquitrau amb un fris decorat amb motius florals. Al damunt, un frontó sinuós partit coronat amb una fornícula on hi ha les imatges modernes dels dos sants patrons, sant Genís d'Arles i sant Genís de Roma. El campanar es va construir poc després d'acabar les naus. La part superior és una reconstrucció moderna. La barbàrie antireligiosa desfermada l'any 1936 va deixar l'església molt malmesa tot i que l'estructura va quedar intacta i va poder ser restaurada acabada la guerra. En la reforma es va eliminar la doble escalinata modernista projectada per Manuel J. Raspall.

Adossada a la façana hi ha una escultura commemorativa dels 1.100 anys de la parròquia, obra de Miquel Rocabruna, inaugurada el 2006.