Xalets del carrer Francesc Macià
(L'Ametlla del Vallès - Vallès Oriental)

L'Ametlla del Vallès - Villa Eulàlia o Antonieta (Foto: Albert Esteves, 2023)

L'Ametlla del Vallès - Villa Rosita, arquitecte Josep Sala

L'Ametlla del Vallès - Villa Rosita, arquitecte Josep Sala (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Francesc Macià
La colònia d'estiueig de l'Ametlla va començar a formar-se a començament del segle XX, inicialment amb cases llogades, però, al cap de poc temps, amb tot un estol de torres d'estiueig, que en la seva etapa inicial es van situar a banda i banda del carrer Torregassa. Anys després, especialment cap als anys vint i començament dels trenta, es va urbanitzar el carrer Francesc Macià (a la seva part alta es deia, precisament, carrer de les Tres Torres). Si els primers xalets es bastien al gust modernista propi de l'època, en aquesta segona etapa veiem com s'imposa el classicisme noucentista, més equilibrat i senyorial, o més carrincló, depenent del punt de vista. A banda i banda del carrer veiem cases de diferent tipologia, unes d'estil centreeuropeu, altres que imiten el mas català tradicional i alguna que sembla un castell de joguina. Esment especial mereix el grup de cases Banyó, que tractem en fitxa específica.