Villa Lola o Casa de la Punxa
(L'Ametlla del Vallès - Vallès Oriental)

L'Ametlla del Vallès - Villa Lola

L'Ametlla del Vallès - Villa Lola (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorRamon Ribera Rodríguez
Situació Sebastià Bassa, 7
Casa unifamiliar amb jardí situada en una parcel·la estreta a la cruïlla dels carrers Torregassa, Pompeu Fabra i Sebastià Bassa. Va ser projectada l'any 1909 per l'arquitecte modernista Ramon Ribera i construïda dos anys després. Li dona caràcter el cos poligonal que fa de tribuna i que es corona amb una monumental coberta piramidal revestida de ceràmica.

L'escriptor i periodista Eugeni Xammar, que es va criar al poble, la descrivia així: Una mica més avall, a la bifurcació de l'actual passeig de la Torregassa i de l'aleshores camí fondal que portava a can Draper, s'hi alça encara avui la torre de la Punxa, que un fabricant de Barcelona, el senyor Rosselló, va fer construir tot seguit. Serà el dot "da meua nena", deia el senyor Rosselló, home jovial i barbut de mena, amb una nena -a meua nena- que era el tema principal de la seva vida i de la seva conversa. Finalment, la "nena" es casaria amb el també estiuejant Manuel Sitjas i Torras, que seria el primer alcalde franquista de l'Ametlla, l'any 1939.