Casa Josep Rius
(Barcelona | Esquerra Mitja de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Espai Casa Rius

Barcelona - Espai Casa Rius (Foto: Anna Corcoll, 2022)

AutorSalvador Puiggròs Figueras
Situació Rosselló, 195
Edifici entre mitgeres construït entre els anys 1912 i 1914 projectat per Salvador Puiggròs Figueras, un arquitecte molt prolífic que ha deixat nombroses obres a Barcelona, la major part d'estil modernista. És un dels molts arquitectes que van adoptar aquest estil repetint -amb poques variants- els mateixos esquemes compositius i ornamentals. En aquesta casa, el desplegament ornamental és força moderat. El més original és la solució donada a la tribuna del primer pis, que enllaça amb les baranes de pedra dels balcons, de perfil corbat.

L'edifici va ser promogut per Josep Rius i Mestres (Barcelona, 1866-1958), imatger que va fundar una important empresa dedicada a la producció d’imatges religioses i figures de pessebre, la Casa Rius. La fàbrica estava situada a la part posterior de l'edifici, amb façana al carrer Enric Granados, 97, i es va mantenir, amb diversos noms, fins als anys 60 del segle XX. Actualment, després d'una rehabilitació integral, és un àmbit de dinamització cultural i lloguer d'espais per a esdeveniments.