Plaça Vila de Madrid (Barcelona - Santa Anna - Barcelonès)

Barcelona - Plaça Vila de Madrid

Barcelona - Plaça Vila de Madrid (Foto: Albert Esteves, 2016)

TipusConjunt urbanístic
AutorAdolf Florensa Ferrer
Situació Plaça Vila de Madrid
La plaça Vila de Madrid va sorgir com a resultat de l'enderroc del convent de Santa Teresa de les carmelites descalces, del segle XVII, que va ser incendiat el 1936. La urbanització es va dur a terme durant els anys cinquanta del segle XX. Durant les obres es va descobrir el jaciment sepulcral romà, que es va integrar dins l'enjardinament.

Els grans edificis de veïns del carrer Duc de la Victòria i del passatge del mateix nom, així com la façana de l'Ateneu que donen a la plaça, van ser projectats per l'arquitecte Adolf Florensa (entre els anys cinquanta i seixanta) i promoguts per la Caixa de Pensions. El seu estil s'inspira en les façanes dels carrers del voltant, de mitjan segle XIX, amb la voluntat de configurar un espai homogeni, sense contrastos ni estridències.
La font amb l'escultura en marbre blanc d'una "maja" madrilenya és obra de Lluís Montané i Mollfulleda, del 1958.