Molí del Celdoni
(Montblanc | Pedanies - Conca de Barberà)

Montblanc - Molí del Celdoni

Montblanc - Molí del Celdoni (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2022)

TipusMolí
Situació Descampat a la dreta del riu Francolí
Antic molí fariner que aprofitava l'aigua del riu Francolí. Posteriorment es va transformar en una fàbrica de guix, conservant el seu gran embassament, una peixera o rescolosa que alimentava el molí a través d'una séquia. Se'l coneix també amb el nom de molí del Pont de la Fusta.

Està documentat des de l'edat mitjana. L'any 1683 va ser adquirit per la Comunitat de Preveres de Montblanc. Un aiguat, l'any 1792, el va destruir i va haver de ser reconstruït als anys següents. Va tornar a entrar en funcionament el 1795. Al segle XIX es va transformar en molí industrial per moldre alabastre, guix i altres minerals.