Can Casanovas (Convent de Santa Maria de Montsió)
(Esplugues de Llobregat - Baix Llobregat)

Esplugues de Llobregat - Can Casanovas

Esplugues de Llobregat - Can Casanovas (Foto: Albert Esteves, 2006)

Esplugues de Llobregat - Can Casanovas (Foto: Albert Esteves, 2008)

Esplugues de Llobregat - Can Casanovas (Foto: Albert Esteves, 2018)

Esplugues de Llobregat - Can Casanovas (Foto: autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

AutorAntoni M. Gallissà Soqué
Situació Església, 82 - Convent
L'antiga masia coneguda al segle XVI com a Mas Colomer i reformada en estil modernista cap als volts de 1900, va ser adquirida l'any 1947 per les monges de Santa Maria e Montsió, les quals la van reformar i ampliar, i hi van fer instal·lar poc després el claustre gòtic del seu antic convent. També es va construir una església de nova planta.

La masia havia estat propietat de Josep Pujol Colom, el qual va encarregar la reforma de la casa a l'arquitecte modernista Antoni Gallissà, que va realitzar-la els anys 1902-1903 inspirant-se en elements del gòtic civil català. Les obres dels anys cinquanta, i especialment les dutes a terme entre els setanta i els vuitanta, van mutilar i alterar lamentablement l'obra original, l'aspecte de la qual podem admirar en les fotos antigues que adjuntem. La façana principal, força transformada, només pot veure's des de l'interior del convent i d'ella en destaca la gran tribuna de maó vist, a base d'arcs ogivals, sobre la porta medieval adovellada. S'ha perdut la torre emmerletada que donava al conjunt la seva sumptuositat. La façana del carrer de l'Església, que utilitza també el maó vist al voltant de les obertures, totes elles de geometria diversa, manté alguns trams originals.