Casa Bassols i relleus d'Hèrcules
(Barcelona | Santa Anna - Barcelonès)

Barcelona - Casa Bassols. Relleu d'Hèrcules

Barcelona - Casa Bassols. Relleu d'Hèrcules (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJosep Fontserè Mestre, m.o. (reforma)
Situació Cucurulla, 4
Edifici del segle XVI, la façana del qual fa un reclau a la plaça Cucurulla, molt notable pels seus relleus d’estil renaixentista que coronen els balcons del pis principal, sota un guardapols motllurat amb caparrons a les mènsules. Els relleus són medallons esculpits que representen els treballs d’Hèrcules. En un d'ells podem veure l'heroi mitològic grec transportant les dues columnes que havia de plantar a l'estret de Gibraltar. En un altre el veiem carregant la volta celeste. Als dos de la cantonada trobem Hèrcules lluitant amb un lleó i amb una hidra. I en el darrer apareix amb una dona en braços, segurament la reina de les amazones. Es tracta d'un dels conjunts de relleus renaixentistes més interessants de Barcelona.

Vinculada al veí palau dels Pignatelli des del segle XVIII, la casa va pertànyer a la família Cabana i després, per successió familiar als Bassols. El 1854 es va remodelar i es va remuntar amb els dos pisos superiors, sota la direcció de Josep Fontseré Domènech. L'any 1959 va ser adquirida pel Reial Centre Artístic. A l'interior es conserva una magnífica sala coneguda com la Sala dels Atlants.