Església de Sant Cebrià de la Móra
(Tagamanent - Vallès Oriental)

Tagamanent - Sant Cebrià de la Móra

Tagamanent - Sant Cebrià de la Móra (Foto: Lluís Capdevila -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 2010)

Tagamanent - Sant Cebrià de la Móra (Foto: Camil José Guiu -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1973)

Tagamanent - Sant Cebrià de la Móra. Postal antiga

Tagamanent - Sant Cebrià de la Móra (Foto: Germà Garcia -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 2000)

Situació Collet del Portell
L'antiga parròquia de la Móra, situada sota el Pla de la Calma, és esmentada en un document de l'any 898 i la seva església, dedicada a Sant Cebrià, en un de 1099. L'església actual és fruit d'una reforma del segle XII i una ampliació de cap a 1580 en la qual es van afegir dues capelles laterals que van transformar la planta original rectangular amb absis llis en una planta de creu llatina. La part central és el cos primitiu, amb nau de quatre trams de volta apuntada. L'any 1722 es va construir la portalada de ponent i cap al 1799 s'hi va afegir el campanar de torre. Es va restaurar l'any 1952.