Església de Santa Eugènia del Congost
(Tagamanent - Vallès Oriental)

Tagamanent - Església de Santa Eugènia del Congost

Tagamanent - Església de Santa Eugènia del Congost (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tagamanent - Església de Santa Eugènia del Congost. Cementiri

Tagamanent - Església de Santa Eugènia del Congost. Cementiri (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tagamanent - Església de Santa Eugènia del Congost (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1920)

Situació Camí Antic de Vic. Crtra. c-17, km 36
El conjunt de Santa Eugènia està documentat des de 1038 i, l'any 1194, es fa esment també de l'església, probablement un edifici romànic construït entre els segles XI i XII. L'església actual, vinculada al mas Santa Eugènia, és fruit de diverses modificacions efectuades al llarg dels segles, la més important al segle XVIII, i un cop més al XIX, quan el lamentable estat de l'edifici va obligar a fer-ne una profunda remodelació, a càrrec dels veïns. L'any 1855 es va convertir en una parròquia que agrupava els masos del Congost, prop del camí ral. Quan es va abandonar Tagamanent, el lloc va esdevenir cap del municipi. Durant la guerra civil va ser saquejada i restaurada de nou anys després.