La Vila
(Tagamanent - Vallès Oriental)

Tagamanent - La Vila

Tagamanent - La Vila (Foto: Albert Esteves, 2023)

Tagamanent - La Vila (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Tagamanent - La Vila (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1931)

Situació Camí del Congost a Santa Maria de Tagamanent
Masia d'origen medieval situada als peus del camí que puja del Congost a Santa Maria de Tagamanent. A finals del segle XX estava enrunada i posteriorment, reconstruïda. Al segle XII hi ha documentat un Bernat de Sa Vila entre els masos sufraganis del castell de Tagamanent. La casa apareix en censos i fogatges dels segles XV i XVI (la Vila viuda, l'any 1497, Sebastià Vila el 1515 i la casa d'en Vila el 1553). Encara al segle XIX apareix com a propietari Antoni Vila Cornella.

L'element més interessant de la masia és la torre de guaita, de planta quadrada, amb teulada a quatre aigües. Es conserva gairebé sencera, amb una alçada de cinc pisos construïts amb maçoneria irregular i carreus ben treballats a les cantoneres. No gaire lluny de la casa hi ha un forn de calç.