Església de Santa Coloma
(Centelles - Osona)

Centelles - Església de Santa Coloma

Centelles - Església de Santa Coloma (Foto: Albert Esteves, 2023)

Centelles - Església de Santa Coloma. Capella Fonda

Centelles - Església de Santa Coloma. Capella Fonda (Foto: Albert Esteves, 2023)

Centelles - Església de Santa Coloma (Foto: Eduard Royo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Centelles - Església de Santa Coloma (Foto: Eduard Royo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-30)

Situació Plaça Mossèn Xandri
InterèsEspecial interès Interessant
Documentada des de l'any 898, es coneixia inicialment amb el nom de Santa Coloma de Vinyoles o de Pujolric, vinculada a Sant Martí, tot i que l'any 1040 ja estava establerta com a parròquia. Quan va sorgir un poble fortificat al seu voltant, cap a la fi del segle XV, va adquirir el nom de Santa Coloma de Centelles. D'aquell edifici romànic no en resta cap vestigi.

El temple actual es va construir entre 1704 i 1710, tot i que el campanar i la capella Fonda són anteriors, de finals del segle XVII. És un edifici de nau única, capçada amb un absis poligonal, amb sis capelles laterals a cada banda. El campanar, de base quadrada i secció octogonal, té una alçada de 37 metres i està coronat amb una estructura metàl·lica. Va ser projectat pel mestre de cases Miquel Fiter i acabat l'any 1692. Anys abans s'havia construït la capella Fonda, remodelada l'any 1920 per l'arquitecte Manuel J. Raspall. La façana es va reformar l'any 1906 i, de nou, després de les destrosses de la guerra civil. Conserva la portalada barroca, amb un entaulament presidit per una imatge (moderna) de santa Coloma i decoració amb relleus geomètrics. A la façana lateral hi ha una altra porta, amb pilastres acanalades i un fris de motius vegetals.

El retaule que va ser cremat l'any 1936 era del segle XIX, i havia substituït un de barroc incendiat l'any 1856. El retaule actual, amb un cos central i dos laterals, és d'estil neobarroc, obra de postguerra.