Capella de Santa Maria de Jesús
(Centelles - Osona)

Centelles - Capella de Santa Maria de Jesús

Centelles - Capella de Santa Maria de Jesús (Foto: Albert Esteves, 2023)

Centelles - Capella de Santa Maria de Jesús (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1915)

Centelles - Capella de Santa Maria de Jesús. Postal any 1936

Situació Jesús, 3
Capella construïda extramurs gairebé a la mateixa època que el palau els comtes, entre 1536 i 1539, en època del baró Guillem Ramon II. L'any 1620 s'hi va establir la Confraria del Ciri de Nostra Senyora de Jesús. Durant el segle XVII es feia servir d'escola i també s'hi reunia el Consell general de la vila. Va fer funcions d'església parroquial mentre es construïa la nova, a començament del segle XVII.

És un edifici de nau única, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis poligonal. La façana, encaixada entre les cases i lleugerament més alta que el nivell del carrer, està coronada amb un fris amb arcuacions cegues i un campanar d'espadanya de dos ulls, amb la mateixa ornamentació. La porta és renaixentista, flanquejada amb pilastres. Al seu damunt hi ha un gran medalló circular i, més amunt, l'escut familiar dels Centelles-Canós.