Molí de la Llavina
(Centelles - Osona)

Centelles - Molí de la Llavina

Centelles - Molí de la Llavina (Foto: Agents Rurals -invarquit.gencat.cat-, 2011)

Centelles - Molí de la Llavina (Foto: Wikiwiki, 2020)

Centelles - Molí de la Llavina (Foto: Enric, 2015)

Centelles - Molí de la Llavina (Foto: Frederic Flos -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1916-37)

TipusMolí
Situació Mas Llavina
InterèsEspecial interès Interessant
Antic molí fariner considerat com un dels molins medievals més ben conservats de Catalunya, existent ja al segle XI i esmentat l'any 1331 en un document de Sant Pere de Casserres. La família Llavina s'hi va establir l'any 1497. Al voltant del molí es van anar alçant diverses edificacions, una torre de guaita, la masoveria, els porxos i un molí draper que va substituir al fariner. Hi ha diverses llindes datades al segle XVII, entre elles la de la porta principal, de l'any 1652. La torre és del segle XIX. El molí fariner es manté, en la seva integritat, a l'interior de la masia i inclou les basses i els mecanismes hidràulics. Del molí draper, d'altra banda, només se'n conserven les basses.