Torre Vella
(Badalona | Dalt la Vila - Barcelonès)

Badalona - Torre Vella. Porta renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2017)

Badalona - Torre Vella. Carreu medieval amb l'escut dels Santcliment

Badalona - Torre Vella. Carreu medieval amb l'escut dels Santcliment (Foto: Valentí Pons, 2021)

Situació Plaça de Barberà, 13
Construïda durant el segle XIII, va ser la residència de la família Santcliment i, posteriorment, dels Pinós i dels marquesos de Barberà. Va ser Pere de Santcliment, notari i secretari de Pere el Gran, qui va emprendre la construcció de la casa, que va ser la més important de Badalona fins a l'edat moderna. Des de 1939 és seu del Col·legi Cultural.

L’edifici ha estat molt modificat dins un estil historicista, però conserva bona part de l'estructura i diversos elements d'època gòtica i renaixentista. Comptava amb una torre de defensa. destruïda l'any 1967 quan es va urbanitzar el carrer del Temple. Tanmateix, conserva una sala del segle XIII i un celler del segle XV. També hi havia un mosaic d’època romana trobat en un camp de conreu de la finca, que arribava fins el mar. Actualment es troba dipositat al Museu Municipal.

De l'exterior destaca especialment un portal renaixentista d'inicis del segle XVI. Aquesta porta, flanquejada per pilastres esculpides i arquitrau a la romana, i capçada amb un frontó de tipus petxina i dos sàtirs sostenint l'escut dels Sancliment, pren com a model la porta de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona, de l'any 1518 (veure fotografia comparativa).