Església de Sant Andreu de Samalús
(Cànoves i Samalús - Vallès Oriental)

Cànoves i Samalús - Sant Andreu de Samalús

Cànoves i Samalús - Sant Andreu de Samalús (Foto: Albert Esteves, 2023)

Cànoves i Samalús - Sant Andreu de Samalús (Foto: Germà Garcia -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1994)

Cànoves i Samalús - Sant Andreu de Samalús (Foto: R. Torrens)

Cànoves i Samalús - Sant Andreu de Samalús (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Cànoves i Samalús - Sant Andreu de Samalús. Altar de Sant Isidre

Cànoves i Samalús - Sant Andreu de Samalús. Altar de Sant Isidre (Foto: Francesc Blai - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924-48)

Cànoves i Samalús - Sant Andreu de Samalús. Planta

Situació Samalús. Crtra. BP-5107, km 36
El lloc de Samalús està documentat a partir de l'any 1002. A l'edat mitjana forma part del terme del castell de Montbui i hi tenia el dret de patronat el capítol de la seu barcelonina. En aquella època s'esmenta amb els noms de Samaluz o Samalucio.

L'edifici actual conserva bona part de l'estructura romànica del segle XI, tot i que el temple va ser sobrealçat i ampliat amb capelles laterals als segles XVI i XVII. La porta actual va ser construïda l'any 1580, data inscrita en relleu a la llinda. Al seu damunt hi ha fornícula ogival i una curiosa carassa alada, amb un gran bigoti. El campanar va ser elevat amb un cos més, l'any 1629. És una església de planta única, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera. Té un campanar de planta quadrada ornat exteriorment, igual que l'absis, amb arcuacions i lesenes pròpies del romànic llombard.