Església de Sant Muç de Cànoves
(Cànoves i Samalús - Vallès Oriental)

Cànoves i Samalús - Sant Muç de Cànoves

Cànoves i Samalús - Sant Muç de Cànoves (Foto: Albert Esteves, 2023)

Cànoves i Samalús - Sant Muç de Cànoves (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1924)

Situació Plaça de Sant Muç, 2
La parròquia de Sant Muç és esmentada per primer cop en una deixa testamentària de l'any 1077. D'aquell edifici romànic en resta només una part de l'absis, semicircular, amb dues finestres de doble esqueixada, ocult en part per dos grans contraforts atalussats. Té una sola nau, coberta amb volta de canó. Als segles XVI i XVII es va ampliar amb capelles laterals i es va sobrealçar per fortificar-la. També es va construir un comunidor a la façana principal, a tall de torre. En una llinda exterior hi ha inscrita la data de 1647. Poc abans s'havia alçat el campanar de torre, acabat amb merlets, amb quatre finestres de mig punt per a les campanes. La porta, de mig punt amb arquivolta, podria ser del segle XIII. L'any 1880 es va afegir el cor.

Hi ha una llegenda local segons la qual un dia en què es commemorava la festivitat de Sant Muç, un traginer descregut va preguntar què se celebrava i, en saber-ho, va contestar que aquest Sant Muç no m'esmussarà* ni a mi ni als meus matxos. Dit i fet. Al moment, tant ell com les bèsties tenien les barres esmussades. Penedit, el traginer es va comprometre a pagar les portes de ferro de l'església.

*esmussar: tenir una impressió aspra i desagradable a les dents o que perdin la seva capacitat de tall.