Ermita de Sant Salvador de Terrades
(Cànoves i Samalús - Vallès Oriental)

Cànoves i Samalús - Sant Salvador de Terrades (Foto: Àlex, 2012)

Cànoves i Samalús - Sant Salvador de Terrades (Foto: DagafeSQV, 2007)

AutorJosep M. Pericas Morros
Situació Veïnat de Sant Salvador de Terrades
Està situada prop de Can Quintana, en un lloc emboscat, a 750 m. A l'indret on s'alça la capella actual hi hagué una antiga ermita, documentada l'any 1226, fundada possiblement pels senyors del castell de Cànoves, derruïda l'any 1930. En queden escasses restes davant de la façana. L'edifici actual, de creu grega i construït aquell mateix any, és un d'estil modernista, amb referències neogòtiques -arc apuntat-. Va ser projectat per l'arquitecte Josep M. Pericas ((Vic, 1881 - 1965), promogut per l'industrial barceloní Rafael Morató Senesteva (Barcelona, 1882 - 1937), que va morir assassinat per la seva lleialtat republicana.

Per la seva banda, Aleix Catasús destaca el campanar d'espadanya a la romànica i el coronament de la façana, de caràcter barroc. Diu: La planta del temple i el llenguatge arquitectònic emprat fan que hàgim de considerar aquesta obra una excepció en el marc de la producció de Josep Maria Pericas.

Catasús Oliart, Aleix: Josep Maria Pericas i Morros, arquitecte noucentista. Patronat d'Estudis Osonencs, 2016