Can Julià
(Cànoves i Samalús - Vallès Oriental)

Cànoves i Samalús - Can Julià

Cànoves i Samalús - Can Julià (Foto: Albert Esteves, 2023)

Cànoves i Samalús - Can Julià (Foto: Joan Estorch -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

Situació Crtra. BP-5107, km 36,8
Al fogatge de Samalús de l'any 1553 s'esmenta un Andreu Julià que podria estar relacionat amb aquesta masia, igual que un Benet Julià, esmentat el 1585. En tot cas, sabem, per les inscripcions visibles a les façanes, que l'edifici actual va ser refet o remodelat els anys 1578 i 1592. La primera d'aquestes dates la trobem a la llinda de la finestra principal, sota un guardapols recte, amb el nom de Jaume Julià. A sota hi ha el portal adovellat, ornat amb un escut on hi ha el monograma de Jesús (IHS). L'edifici està format per un cos principal, de tipus basilical, de planta baixa i pis, i un cos perpendicular annex.