Can Sala Gros
(Vallromanes - Vallès Oriental)

Vallromanes - Can Sala Gros

Vallromanes - Can Sala Gros (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vallromanes - Can Sala Gros. Postal antiga

Situació Pujant per la Riera de Vallromanes
Masia d'origen antic -el primer document conegut és de 1497-, però molt transformada en diverses ocasions, especialment al segle XVIII. D'aquella època és la façana lateral, després masoveria, on hi ha una porta i una finestra amb llinda de fusta i els brancals de pedra. El seu aspecte actual és fruit de les reformes i ampliacions del segle XIX, realitzades on hi havia hagut l'antiga era. Modernament, ha estat rehabilitada com a ecoresort.

Aquesta masia va ser la casa pairal del pagès remença Bartomeu Sala, un dels cabdills de la revolta remença del segle XV, vencedor a la batalla de Montornès, l'any 1485, i un dels signants de la Sentència Arbitral de Guadalupe, que va suposar l'abolició dels mals usos que subjugaven els pagesos.