Aqüeducte de les Arcades o de Sant Joan
(Montblanc | La Vila - Conca de Barberà)

Montblanc - Aqüeducte de les Arcades (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Montblanc - Aqüeducte de les Arcades (Foto: Oficina de Turisme de Montblanc)

TipusPonts i aqüeductes
Situació Camí de Sant Joan
Aqüeducte construït al segle XIX per portar aigua a la vila des de les fonts de la Pasquala, sota el Cingle Blanc. A l'article El secret de la Pasquala, de Jordi Pujades hi podem llegir: "Després de les epidèmies de 1726 i 1726 que causaren 152 morts, el 1728 es feren unes primeres obres precàries de portada d’aigua de la Pasquala a la font Major o Nova alhora que es dictaren mesures de salubritat. Les obres definitives foren el 1804. La portada d’aigua des de la Mina de la Pasquala fins a la Font Major fou doncs una gran millora per a tots els vilatans. No fou fins 24 anys més tard (1829) que es construí la font de Sant Francesc. Poc després l’aigua de la Pasquala circulava per l’aqüeducte de les Arcades i proveïa el monestir de la Serra. L’any 1832, mitjançat l’esmentat aqüeducte, es portava l’aigua cap al nova font del Raval de Santa Anna".