Can Figueres
(Gualba - Vallès Oriental)

Gualba - Can Figueres. Mosaic del rentamans

Gualba - Can Figueres. Mosaic del rentamans (Foto: Albert Esteves, 2023)

Gualba - Can Figueres. Pou

Gualba - Can Figueres. Pou (Foto: Albert Esteves, 2023)

Gualba - Can Figueres (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1913)

Gualba - Can Figueres (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1929)

Gualba - Can Figueres (Foto: Frederic Flos -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1916-37)

Gualba - Can Figueres (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-25)

Gualba - Can Figueres. Postal antiga

Situació Pg. de Can Figueres
InterèsEspecial interès Interessant
És el mas més emblemàtic de Gualba, situat molt a prop del nucli urbà. Des dels inicis dels 2000 és propietat municipal, convertit en centre d'interpretació i exposició. L'origen d'aquesta masia es remunta al segle XIII (està documentada des de l'any 1260), tot i que el conjunt d'edificis actuals són fruit de reformes efectuades al segle XVI. El més antic és la "casa gran", amb una ampla façana centrada pel portal adovellat de mig punt. Les finestres, de llinda recta, estan totes emmarcades amb pedra. Al costat d'aquesta hi ha la "casa petita", convertida en un espai on s'exposen minerals de la zona. I finalment, al costat de l'entrada del barri (on hi ha inscrita la data de 1779), hi ha una masia més petita, coneguda com a Can Xiroi. Té un sol cos i un gran portal fet amb llargues dovelles. Adossada a la casa hi ha la pallissa.