Torre Montells (o Monteys)
(Gualba - Vallès Oriental)

Gualba - Torre Montells. Postal antiga

Gualba - Torre Montells (Foto: Montserrat Viader -calaix.gencat.cat-, 1982)

Gualba - Can Monteys. Interior. Posta antiga

Situació Santiago Monteys
Torre d'estiueig construïda a començament del segle XX en un indret llavors allunyat del nucli urbà, en una finca de grans dimensions. Era propietat de la família Monteys i va ser lloc de trobada d'escriptors i artistes com Josep M. de Segarra, Eugeni d'Ors, Josep Llimona o Joan Lamote de Grignon. Es coneixia també com a Casal Victòria.

És un edifici d'estructura complexa, amb diversos cossos juxtaposats de diferent alçada que formen replecs i terrasses. Destaca la torratxa-mirador, amb coberta piramidal de ceràmica vidriada.

* Tot i que el cognom de la família era Monteys, l'ICGC segueix el criteri d'escriure els noms "oficials" dels llocs en la grafia catalana correcta, en aquest cas, Montells.