Església de Sant Joan
(Campins - Vallès Oriental)

Campins - Església de Sant Joan

Campins - Església de Sant Joan (Foto: Albert Esteves, 2023)

Campins - Església de Sant Joan. Porta lateral

Campins - Església de Sant Joan. Porta lateral (Foto: Germà Garcia Fernández -calaix.gencat.cat-, 2001)

Campins - Església de Sant Joan. Interior

Campins - Església de Sant Joan. Interior (Foto: Germà Garcia Fernández -calaix.gencat.cat-, 2001)

Campins - Església de Sant Joan. Pica baptismal del segle XVI

Campins - Església de Sant Joan. Creu de Josep M. Jujol

Panoràmica de Campins

Panoràmica de Campins (Foto: Albert Esteves, 2023)

Campins - Església de Sant Joan (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1874-1914)

Campins - Església de Sant Joan (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Campins - Església de Sant Joan. Postal antiga

Situació Pg. de les Tres Germanes
Campins constituïa una quadra civil dins el terme del castell de Montclús, però sotmesa al domini del castell de Fluvià. El lloc és esmenat l'any 887 (Campinos) però la parròquia no està documentada fins al 1231. L'edifici és d'origen romànic, però ha estat molt alterat a causa de les transformacions dutes a terme durant els segles XVI i XIX. Al segle XVI es van afegir les capelles laterals i el XIX es va capgirar l'orientació i es va situar la capçalera on abans hi havia la porta. La nova façana no es va enllestir fins a l'any 1895. En una façana lateral es conserva un portal adovellat, de mig punt, corresponent a l'obra antiga, igual que la base del campanar.

L'església va resultar molt malmesa durant la guerra civil i va ser restaurada als anys 40. En la restauració hi va participar Josep M. Jujol. D'ell és la creu circular que corona la façana.

A l'interior de l'església es conserva una pica baptismal del segle XVI i, a l'exterior, una d'època romànica.